Příběh
...napsal...
müsLenky od Lenky
Co uděláte, když vám nevyhovuje běžná nabídka v obchodech? Rozjedete vlastní výrobu! Tak nějak začala Lenka Havlová, která dnes připravuje zdravé pečené i nepečené müsli tyčinky a sbírá s nimi jednu cenu za druhou!
S přípravou vlastních müsli tyčinek začala Lenka Havlová na rodičovské....
"Stále jsem řešila, co dát dětem ke svačině. Při čtení zadních etiket sušenek a müsli tyčinek jsem byla často nemile překvapena, co se uvnitř skrývá,“ popisuje, co ji přivedlo k nápadu začít müsli tyčinky vyrábět sama. „Začaly první pokusy o ručně vyrobené tyčinky, a když mi kamarádi začali říkat, že jsou tak dobré, že bych se tím mohla živit, byl to první impulz. Říkala jsem si, že to vlastně není vůbec špatný nápad,“ usmívá se Lenka a pokračuje:
„V té době jsem také jela na brigádu do manufaktury Blanky Milfaitové (výroba marmelád, pozn. redakce), kde jsem načerpala další energii u podobně smýšlejících podnikavých žen. A třetí motivací byla soutěž o Regionální potravinu, kterou každoročně pořádá ministerstvo zemědělství. Tam jsem své müsli tyčinky přihlásila. Byla to spíše taková zkouška, vůbec mě nenapadlo, že bych mohla uspět. O to větší šok pak přišel, když mi zavolali, že jsem soutěž vyhrála. A to byl vlastně první krok k tomu, že jsem se rozhodla ve výrobě pokračovat a zkusit se tím skutečně živit,“ vzpomíná Lenka, které ocenění Regionální potravina 2017 pro Plzeňský kraj otevřelo dveře do úplně nového světa. „Ještě před nástupem na mateřskou jsem pracovala v logistice, nemám vystudovanou žádnou potravinářskou ani technologickou školu, vše se učím za pochodu a v müsLenkách dělám všechno od uklízečky až po IT,“ směje se mladá maminka-podnikatelka.
Domácí a poctivé
Výrobu MüsLenek založila Lenka na jednoduchých principech. „Není v nich cukr ani jiné sladidlo typu glukózový sirup. Sladím jen medem a ovocem. Snažím se, aby složení bylo lokální a v co nejlepší kvalitě. Med, ořechy, ovoce, vločky… všechno je regionální,“ vyjmenovává Lenka. Celkem vyrábí tři základní druhy pečených tyčinek a jedny nepečené, které doplňuje o varianty s ovocem.
„První, s nimiž jsem v roce 2017 vyhrála Regionální potravinu, jsou pečené s višněmi a byly hotové raz dva. K nim jsem začala dělat jablečné se skořicí, jejich receptura mi dala ale zabrat, než jsem ji vyladila. A třetí jsou švestkové s perníkovým kořením. Pak jsem přidala nepečené čokoládové, které sladím jen datlemi a dělám k nim variantu s ovocem, pořád to obměňuju podle toho, jak na výrobky reagují lidé na trhu. Tu zkusím sušené ovoce, tu lyofilizované, teď jsem zase koupila pomerančovou kůru…,“ vysvětluje s tím, že setkání se zákazníky na různých farmářských trzích je vlastně to, co ji na podnikání baví. „Jsem nadšená, když lidem MüsLenky chutnají a rádi se pro ně vracejí. Baví mě ale i rozmanitost práce, vymýšlení nových receptů a jsem nesmírně vděčná za svobodu, kterou mi tohle podnikání umožňuje,“ dodává jedním dechem Lenka.